SAM is de leerling die: 
Storend, Anders of Moeilijk is

Elke leerkracht of begeleider heeft er hoogstwaarschijnlijk wel eens mee te maken gehad: een leerling die opvallend en meer dan gemiddeld: energie, tijd of moeite kostte dan de andere leerlingen. Ontzettend vervelend, irritant, moeizaam, grensoverschrijdend, veeleisend, druk of brutaal kreeg hij of zij dan hoogstwaarschijnlijk als karakter toegeschreven. Het gedrag wat deze leerling vertoonde kostte veel meer aandacht, dit ten nadele van de andere kinderen in de klas. Wat was zijn gedrag enorm hinderlijk en ook de stemming in de klas werd er onaangenaam van.

Wanneer een leerling van korte duur wat meer zorg nodig heeft dan is dit nog te overzien, maar wanneer dit dagelijks de realiteit wordt kan dit enorm frustrerend en belastend zijn voor de leerkracht. Langzaamaan kan het negatief en onplezierig worden in de klas en dat is natuurlijk zonde!

Deze leerling, dus SAM, kan bijvoorbeeld deze kenmerken hebben:

 #Heeft een grote mond
# Wil niet luisteren
# Doet anderen pijn
# Stoort de klas
# Wil niet werken
# Is vaak boos
# Wil alles zelf bepalen
# Moet je áltijd in de gaten houden
# Scheldt 

Kortom, het is die leerling die jou beetje bij beetje leegzuigt en veel energie en aandacht van jou vraagt. Verder kan Sam ervoor zorgen dat jouw klas ongezellig wordt en het kan zelfs zo zijn dat het een leerling is die jou (stiekem) onzeker maakt. Je krijgt een negatief gevoel als je aan hem denkt en het voelt als een opluchting wanneer het schooljaar om is en Sam naar een andere klas gaat of nog beter wanneer hij op een andere school geplaatst wordt. Succes collega!