Het boek van SAM
Stap aan boord!

Tijdens de cursussen en workshops stap je aan boord van jouw eigen schip, dat als symbool staat voor jouw ontwikkeling. Hoe meer kennis en vaardigheden je aan boord meeneemt, hoe beter het jou gaat lukken om jouw SAM te kunnen begeleiden en je het schip goed kunt besturen!

Basiscursus:
Leer varen met 'jouw' SAM

In elke klas is wel een leerling te vinden waar de leerkracht of begeleider moeite mee heeft. In elke klas zit wel een 'SAM'. Lukt het elke docent om hier op een juiste wijze mee om te gaan of zijn ze handelingsverlegen? Hoe voelen deze leerlingen zich op school en hoe voelen de docenten zich hierbij? Zijn ze misschien ook wel eens bang voor hun 'SAM'?

Tijdens deze basiscursus, Leren varen met Sam' met Het boek van SAM als leidraad, ontvangt elke deelnemer direct inzetbare tricks en tools om díe éne moeilijke leerling zo goed mogelijk, bewust en begripvol te kunnen begeleiden. Hierbij staat 'Sam' symbool voor deze complexe uitdaging.
De focus van de cursus ligt niet alleen op het vergroten van het bewustzijn bij medewerkers over hun eigen handelen en begrip ontwikkelen voor de emoties van Sam. Ook krijgt het voorkomen dat 'Sam' onstuurbaar wordt, door effectieve strategieën in te zetten, de nodige aandacht.

Elementen

De cursus start met de 'Drie Elementen' waarin je stapsgewijs leert om het gedrag van moeilijke leerlingen beter te begrijpen, jullie relatie op een positieve manier te ontwikkelen en rust in de klas te creëren.

Hoewel deze elementen een investering vereisen en tijd, moeite, en geduld kosten, zullen ze uiteindelijk de inspanning waard zijn. Een positieve ontwikkeling bij Sam heeft vaak ook een gunstig effect op jou en de rest van de klas.

Stuurkrachten

Om het gedrag van de leerling op een juiste manier te begeleiden en te sturen, krijg je naast de drie ontwikkel-elementen ook speciale ‘Stuurkrachten’ aan boord. Deze krachten zijn ieder verschillend en hierbij zoek je uit welke het best passen bij Sam en jou, zodat je zonder fysieke kracht Sam weer op een positieve manier de juiste route kunt varen. De stuurkrachten bevatten handvaten en toepassingen die jij in kunt zetten om Sam op zo’n positief mogelijke manier te kunnen begeleiden naar ontspanning.

Na de training:

  • Heb je op een nuchtere en praktische wijze geleerd hoe je jouw 'SAM' effectiever kunt begeleiden in de klas.
  • Heb je meer kennis vergaard over verschillende diagnoses en begrijp je beter welke invloed dit kan hebben op jouw 'SAM'.
  • Heb je ontdekt hoe je op een juiste wijze kunt inspelen op de emoties van jouw 'SAM'.
  • Ben je beter in staat om meer begrip te tonen voor jouw 'SAM'.
  • Kun je direct starten om op een bewuste en begripvolle wijze voor de klas te staan

Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe data voor cursussen en workshops.


Verdiepende cursus
'De diepte in'

Na het volgen van de basistraining heb je wellicht ontdekt dat het omgaan met jouw 'SAM' in de klas geen eenvoudige handeling is die je snel onder de knie krijgt. Het is eerder een proces, een verandering in denken, handelen en voelen. Om jezelf verder te verdiepen in jouw 'SAM' en je handelingsvaardigheden, wordt de basiscursus gevolgd door een verdiepende cursus.

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven voor nieuwe data van cursussen en workshops.

 


Training op maat
'De verankering'

Wanneer een leerkracht in de klas te maken krijgt met een leerling die gedrags- of leerproblemen vertoont, kan dit een aanzienlijke uitdaging vormen bij het bieden van passende begeleiding en onderwijs. Dit geldt met name wanneer het niet slechts één, maar meerdere leerlingen betreft. Door tijdsgebrek en hoge werkdruk kan deze verantwoordelijkheid de leerkracht aanzienlijke stress bezorgen. Het begeleiden van deze leerlingen vergt veel energie, en wanneer er niet adequaat wordt ingegrepen, kan dit zelfs leiden tot een burn-out

Het Boek van SAM kan op diverse manieren ondersteuning bieden binnen uw organisatie, wat resulteert in meer rust, begrip, zelfreflectie en bewustwording in de omgang met leerlingen. Dit kan worden vormgegeven via studiedagen of door begeleiding van (nieuwe) leerkrachten/begeleiders. Verschillende onderwerpen kunnen hierbij centraal staan. Het Boek van SAM denkt actief met u mee en zal u effectief ondersteunen bij uw hulpvraag.

Integreer Het Boek van SAM binnen uw organisatie!

Vul onderstaand formulier in voor een verankering op maat.